NOS NieuwsAangepast

Opnieuw fraude, nu bij ROC A'dam

Bij het ROC van Amsterdam is examenfraude gepleegd. De school heeft achterhaald dat er examens zijn gestolen, die vervolgens via sms en whatsapp te koop zijn aangeboden.

De school heeft een recherchebureau in de arm genomen om de zaak te onderzoeken. De komende tijd ondervraagt het bureau medewerkers, docenten en leerlingen. Ook heeft de school bij de politie aangifte gedaan van fraude.

Ongeldig

Door de fraude zijn 825 examens van de opleiding Juridische Dienstverlening ongeldig verklaard. Hierdoor zijn tussen de 400 en 825 leerlingen aan de locatie mbo College Zuid gedupeerd. Zij moeten opnieuw examen doen in één of meer vakken.

Het gaat om schoolexamens, niet over centrale examens. De fraude krijgt dus geen landelijke gevolgen. Het is niet bekend hoeveel de examens via de sms en whatsapp hebben gekost.

Anoniem

Het ROC kwam de fraude op het spoor door een anonieme tip, aldus een woordvoerder van de school. De cijfers van de examens bleken opvallend hoog te zijn. De Onderwijsinspectie is geïnformeerd over de fraude. De leerlingen zijn geïnformeerd via een brief.

Vorig jaar was er een grote fraudezaak op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Elf jongeren staan terecht in die zaak. Het OM maakte vandaag de strafeisen bekend. Die fraude had een landelijke uitstraling. 17.000 leerlingen moesten het examen Frans overdoen.

Hebt u meer informatie? Bent u gedupeerd? Laat het ons weten: ooggetuige@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl