NOS NieuwsAangepast

Homs wacht nog op hulp

De noodlijdende bevolking van de belegerde Syrische stad Homs wacht nog steeds op hulp. Op de topconferentie in Genève werden de partijen het vandaag opnieuw niet eens over de voorwaarden voor het sturen van voedsel en medicijnen.

De VN staat klaar om een konvooi met noodhulp te sturen voor de zeker 2500 mensen die in het centrum van de stad zitten opgesloten, omsingeld door het regeringsleger van president Assad. Maar de Syrische regering eist garanties dat de spullen niet in handen komen van 'terroristen', de verzamelnaam voor iedereen die zich verzet tegen het regime.

Corridor

Ook is er nog geen akkoord over een veilige corridor, zodat gewonden, vrouwen en kinderen het gebied veilig kunnen verlaten.

"De vrachtwagens staan gereed, maar er is nog geen toestemming", zei de Egyptische bemiddelaar Lakhdar Brahimi in Genève. Het kinderfonds Unicef heeft een pakhuis op 10 kilometer van het centrum van Homs, maar mag de stad niet in.

Morgen

Na de ochtendbijeenkomst in Genève werd besloten de middagvergadering in zijn geheel te schrappen, volgens bronnen rond het overleg uit onvrede van de Syrische regering over het besluit van de VS om de wapenleveranties aan gematigde verzetsgroepen te hervatten. Morgen wordt er verder gepraat.

Breekpunt blijft het voorstel voor een overgangsregering, waarin geen plaats is voor president Assad. De regeringsdelegatie blijft daar mordicus tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl