NOS NieuwsAangepast

"Amnestiewet Suriname wankelt"

In Suriname is verwarring ontstaan over een uitspraak van het hoogste rechtscollege van het land: het Hof van Justitie. Dat heeft bepaald dat de militaire rechtbank de zaak tegen een van de verdachten van de Decembermoorden moet voortzetten.

Dat is bevestigd door de verdachte: voormalig militair Edgar Ritfeld. Het vonnis is nog niet openbaar gemaakt.

De uitspraak betekent mogelijk het einde van de Amnestiewet, die vervolging van de verdachten van de Decembermoorden onmogelijk had moeten maken.

Vervolging afdwingen

Maar Ritfeld wil geen amnestie maar vrijspraak. Hij heeft van meet af aan gezegd dat hij niets met de moorden in 1982 op tegenstanders van het regime-Bouterse te maken had. Hij stapte daarom naar het Hof van Justitie om zijn eigen vervolging af te dwingen.

Surinaamse juristen zeiden tegen De Ware Tijd dat de uitspraak in de zaak Ritfeld ook gevolgen heeft voor de zaak tegen de andere verdachten van de Decembermoorden, onder wie Desi Bouterse; als het OM daarom vraagt kunnen de processen tegen hen worden hervat.

Slepende zaak

Feitelijk heeft de in 2012 aangenomen Amnestiewet nog geen rechtskracht. Dat verandert pas als de wet door een speciaal op te richten Constitutioneel Hof rechtsgeldig is verklaard, maar ook dat schiet niet op.

In afwachting van een besluit over de rechtsgeldigheid van de Amnestiewet werd het strafproces tegen de verdachten van de Decembermoorden geschorst.

Overwinning

Ruth Wijdenbosch van het oppositionele Nieuwe Front en vice-voorzitter van het Surinaamse parlement maant tot voorzichtigheid, omdat het vonnis nog niet openbaar is gemaakt. Als het klopt is het een overwinning voor de Surinaamse rechtsstaat, zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl