NOS NieuwsAangepast

Moet echtpaar na 60 jaar uit elkaar?

Pieter en Coby Schouten wonen al 60 jaar samen, maar Pieter (82) heeft alzheimer en moet worden opgenomen in een verzorgingshuis. Coby (77) mag niet met haar man mee. Partijen in de Tweede Kamer willen nu van staatssecretaris Martin van Rijn weten of dit bejaarde echtpaar inderdaad gedwongen uit elkaar moet.

De zaak van Pieter en Coby zorgde voor nogal wat ophef. De schoonzoon van het stel begon een Facebookpagina om aandacht te vragen voor de kwestie. Ruim 90.000 mensen vinden zijn noodkreet leuk. Ook via Twitter werd de situatie onder de aandacht gebracht van politici en met succes.

Wet

PvdA-leider Diederik Samsom liet via Twitter weten dat hij het echtpaar graag wilde helpen. Volgens hem zijn er verpleeghuizen waar de partner mee kan verhuizen. Bovendien is het samenblijven met een partner vastgelegd in de wet. De PvdA heeft contact gehad met de schoonzoon. Volgens de PvdA komt er een tweepersoonskamer beschikbaar. Wanneer is niet duidelijk.

SP-Kamerlid Renske Leijten wil van de staatssecretaris weten wat de reden is om dit echtpaar niet samen op te nemen. Ook vraagt zij zich af hoe vaak dit voorkomt. De partij wacht nu een brief met meer informatie van de staatssecretaris af.

De PVV geeft aan dit niet toelaatbaar te vinden. Fleur Agema noemde het uit elkaar halen van het echtpaar bij Omroep West "tenhemelschreiend".

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail de maker via ardi.vleugels@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl