NOS NieuwsAangepast

Syrië-overleg morgen verder

In Genève zijn de middagbesprekingen tussen de Syrische regering en de oppositie geschrapt. De oppositie wil dat de regering-Assad plannen voor de toekomst ontvouwt. Morgen gaan de gesprekken verder.

Centraal in het overleg staat de vorming van een overgangsregering. Volgens de oppositie is daarin geen plaats voor president Assad, maar die weigert af te treden.

Gisteren duurde het overleg, dat door VN-bemiddelaar Brahimi wordt geleid, maar een half uur. Vanwege het verschil van mening over de positie van Assad gingen de partijen met een knallende ruzie uiteen.

Genève 1

In 2012 werden de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad het eens dat er in Syrië een regering van nationale eenheid moest komen. In zo'n regering zou plaats zijn voor vertegenwoordigers van de regering en het Vrije Syrische Leger.

De deelnemers werden het toen niet eens over de vraag wat er met Assad moest gebeuren.

Bij het overleg in 2012 waren geen partijen uit Syrië aanwezig. Voorafgaand aan het overleg dat nu in Genève wordt gevoerd, zijn de afspraken uit 2012 als uitgangspunt voor nieuwe onderhandelingen erkend.

Homs

Vanmorgen is opnieuw over de situatie in Homs gesproken. Daar zitten zo'n 2500 burgers vast in de binnenstad, die door het Syrische leger wordt belegerd. Vooruitgang werd er niet geboekt. Een konvooi met voedsel en hulpgoederen kan de binnenstad niet bereiken, zolang de strijdende partijen zich niet garant stellen voor de veiligheid van de hulpverleners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl