Gestolen auto eerder gesignaleerd

Gestolen auto's worden vanaf 1 juli sneller geregistreerd. Minister Opstelten zegde dat toe tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de PVV.

Vorige week werd bekend dat voor het eerst in tien jaar meer auto's gestolen worden.

In de politieregio Brabant Oost is vorig jaar een proef gestart om gestolen auto's sneller te registreren. Minister Opstelten is zo tevreden over de proef dat de registratie landelijk wordt ingevoerd. Volgens de minister worden gestolen auto's daardoor sneller en beter opgespoord.

Nauwere samenwerking

Binnen twee uur na de melding van diefstal moet het kenteken zowel nationaal als internationaal gesignaleerd staan als gestolen. "In 90 procent van de gevallen lukt het om het gestolen voertuig binnen twee uur te signaleren", zei Opstelten over de proef in Brabant Oost.

Op dit moment kost het gemiddeld vijf dagen voordat de diefstal van een auto geregistreerd staat in het Kentekenregister en het Schengen Informatie Systeem.De snellere registratie is mogelijk door een nauwere samenwerking tussen verzekeraars, politie en RDW. De eigenaar van een gestolen auto hoeft niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen. Dat gaat via de verzekeraar.

Preventieve maatregelen

In een reactie op de toename van het aantal autodiefstallen raadt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) automobilisten aan niet op de standaardbeveiliging van je auto te vertrouwen. Nieuwe auto's zijn voorzien van geavanceerde elektronische beveiligingssystemen, maar ook de autodief is veel professioneler geworden.

Opstelten wil ook preventieve maatregelen nemen, in samenwerking met de BOVAG en de RAI. Hij denkt daarbij aan bijvoorbeeld certificering van alarmsystemen en beveiliging van voertuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl