NOS NieuwsAangepast

Eindbedrag Filipijnen 36 miljoen

De actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de Filipijnen heeft ruim 36 miljoen euro opgebracht. De actie is nu afgesloten.

De opbrengst wordt verdeeld over de negen organisaties die zijn aangesloten bij de SHO. Een deel van het geld gaat naar noodhulp, zoals voedsel, schoon drinkwater en medische zorg, voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan.

Een ander deel wordt besteed aan de wederopbouw en gaat naar onderwijs, huisvesting, landbouw en visserij. Verder wordt 2 procent van de opbrengst gebruikt om de kosten voor de actie te dekken.

Nog jaren

Bij de orkaan Haiyan kwamen in november ruim 6.000 mensen om het leven. Volgens de SHO zijn 11 miljoen huizen weggevaagd of beschadigd en raakten ruim 4 miljoen mensen dakloos. De hulporganisaties verwachten dat het nog jaren gaat duren voordat de schade in de Filipijnen is hersteld.

Top 5

Kort na de ramp ging giro 555 open voor giften. Er was onder meer een nationale televisie-actie en in het hele land waren er kleinere acties.

Met een opbrengst van 36 miljoen euro valt de actie voor de Filipijnen net buiten de top vijf van meest succesvolle inzamelingsacties van de SHO. Onbetwiste nummer één is de inzameling voor de slachtoffers van de tsunami in 2004 met een opbrengst van ruim 208 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl