NOS NieuwsAangepast

Mladic zwijgt bij vragen Karadzic

De Bosnisch-Servische oud-legerleider Mladic heeft tijdens zijn getuigenis voor het Joegoslaviëtribunaal tegen de oud-politiek leider Karadzic geen antwoord gegeven. De rechter stond dat toe omdat Mladic anders zijn eigen zaak zou kunnen schaden.

Karadzic vroeg Mladic onder meer of ze ooit contact hebben gehad over de moorden in de moslimenclave Srebrenica. Ook wilde hij weten of er een overeenkomst was om de bewoners van beveiligde gebieden, waaronder Srebrenica, te verdrijven.

Srebrenica stond in 1995 onder bevel van Dutchbat, maar de Nederlandse militairen konden niets uitrichten tegen het oprukkende Bosnisch-Servische leger. Zo'n 8000 moslimmannen en -jongens werden gedood na de val van de enclave.

Tirade

Mladic had voor de zitting al gezegd dat hij niet wilde getuigen. Zijn advocaat maakte er vanochtend opnieuw bezwaar tegen dat zijn cliënt toch was opgeroepen. Hij zou onder meer last hebben geheugenverlies. Het bezwaar werd door de rechter afgewezen

Toen de rechter Mladic vervolgens vroeg om de eed af te leggen, begon hij een tirade tegen de rechtbank. Mladic riep naar de rechter dat hij het hof niet erkent en noemde de rechtbank "satanisch".

Kunstgebit

De rechter zei dat Mladic de eed moest afleggen anders zou dit worden opgevat als minachting van de rechtbank. Daar staat zeven jaar gevangenisstraf op.

Uiteindelijk bond Mladic in, en zei dat hij toch de eed wilde afleggen. Hij kon alleen niet goed praten omdat hij zijn kunstgebit was vergeten. De rechter schorste daarop de zitting voor korte tijd zodat het gebit kon worden opgehaald in de cel van Mladic.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl