NOS NieuwsAangepast

Seoul boos om lesboeken Japan

Zuid-Korea heeft de Japanse ambassadeur ontboden. Seoul is kwaad omdat de Japanse regering de schoolboeken wil aanpassen. Een aantal eilanden in de Oost-Chinese Zee moet in de nieuwe boeken als Japans territorium worden aangemerkt. Seoul zegt dat de eilanden bij Zuid-Korea horen.

De eilanden zijn onderdeel van een eilandengroep die door Japan, Zuid-Korea en China wordt geclaimd. De afgelopen tijd is de spanning tussen de landen opgelopen.

"Serieuze zaak"

De Japanse minister van Onderwijs Hakubun Shimomura zegt dat hij de jeugd goed wil informeren over het Japanse territorium. Zuid-Korea vindt dat de kinderen verkeerd worden voorgelicht en noemt het aanpassen van de schoolboeken een "serieuze zaak".

De spanningen rond de eilandengroep liepen op toen Japan in 2012 drie eilanden van een privé-eigenaar kocht. Sindsdien varen onder meer Chinese schepen rond de eilanden. Japan zegt dat het gebied bij zijn territoriale wateren hoort.

Eind vorig jaar verruimde China de eigen luchtverdedigingszone boven het gebied. In een reactie lieten Japan en de VS militaire vliegtuigen over het gebied vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl