NOS NieuwsAangepast

Winst Philips 1,2 miljard euro

De omzet van elektronicaconcern Philips is in 2013 gedaald met één procent naar 23,3 miljard euro, als gevolg van lagere wisselkoersen. Zonder het wisselkoerseffect ligt de omzet 3 procent hoger.

De nettowinst is echter gestegen naar bijna 1,2 miljard euro. Een jaar eerder werd nog een verlies van 30 miljoen euro geleden, als gevolg van een zware boete die Philips kreeg opgelegd van Brussel voor kartelvorming rond beeldbuizen.

Het vierde kwartaal was ondanks de uitdagende economische omstandigheden een goed kwartaal voor de divisie Verlichting en consumentenelektronica, volgens Philips.

De wisselkoersen blijven drukken op de resultaten. Philips heeft, net als andere bedrijven zoals DSM en Unilever, flink last van de dure euro en de zwakke wisselkoersen van landen in de opkomende markten.

Besparing

De divisie Healthcare die medische en gezondheidsapparaten maakt, zag de orders licht afnemen als gevolg van de zwakke markten in de VS en Europa.

Het ingezette bezuinigingsprogramma Accelerate! heeft inmiddels al een besparing van 1 miljard euro opgeleverd.

Voor het komende jaar blijft Philips voorzichtig door de aanhoudende onzekerheden in de economie, de impact van de wisselkoersen en de achterblijvende nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2013.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl