NOS NieuwsAangepast

Parlement Oekraïne aan zet

In Oekraïne zijn alle ogen vandaag gericht op het parlement, dat in een extra zitting bijeenkomt om te praten over de politieke crisis. Enkele toezeggingen die president Janoekovitsj gisteravond deed na overleg met de oppositie zullen aan bod komen.

Janoekovitsj sprak met de leiders van drie oppositiepartijen. Na afloop verklaarde de president dat hij omstreden wetgeving die het recht op protest inperkt, wil intrekken.

Ook is hij bereid om betogers die gevangen zitten vrij te laten. Hij verbond daar wel een voorwaarde aan: alle barricades moeten worden opgeruimd en de betogers moeten stoppen met hun aanvallen op overheidsgebouwen.

Eerder had Janoekovitsj de oppositie belangrijke posten in zijn regering aangeboden, maar die ging daar niet op in. Betogers op straat eisen het aftreden van Janoekovitsj en zullen het nieuwste aanbod van de president vermoedelijk te mager vinden.

Biden

De Amerikaanse vice-president Biden heeft Janoekovitsj gisteravond in een telefoongesprek opgeroepen in overleg te blijven met de oppositie om een politieke oplossing te vinden. Biden waarschuwde de Oekraïense president tegen vergaande veiligheidsmaatregelen omdat daardoor de vlam in de pan zou kunnen slaan.

Gisteren dreigde de Oekraïense minister van Justitie met het afkondigen van de noodtoestand omdat haar ministerie was bezet door betogers. De betogers verlieten het gebouw zelfstandig.

Europese Unie

EU-buitenlandcoördinator Ashton heeft een bezoek aan het land vervroegd. Ze komt nu vandaag om te spreken met Janoekovitsj en oppositieleiders. Ashton was naar eigen zeggen ongerust vanwege de berichten dat mogelijk de noodtoestand zou worden afgekondigd.

In Oekraïne begon het protest toen Janoekovitsj eind november weigerde een handelsakkoord te sluiten met de Europese Unie. In plaats daarvan koos hij toenadering tot Rusland. Door de anti-protestwetgeving die op 16 januari van kracht werd, gooide Janoekovitsj olie op het vuur.

De afgelopen weken heeft het protest zich verspreid over grote delen van het land. Ook in het oosten en zuiden, traditioneel pro-Russisch, wordt geprotesteerd tegen de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl