Vis voor Chili, meer zee voor Peru
Het Internationaal Gerechtshof heeft geoordeeld in een langlopend conflict tussen Peru en Chili. Het conflict ging over de zeegrens. De uitkomst kan door beide landen worden uitgelegd als een overwinning.
Het hof in Den haag, het hoogste van de Verenigde Naties, bepaalde dat het grootste deel van het betwiste gebied - 38.000 vierkante kilometer - toebehoort aan Peru. Tegelijkertijd behoudt Chili de rijkere visgronden. Peru was in 2008 naar het hof gestapt om een oordeel af te dwingen.
Evenaar
Chili wilde dat de zeegrens evenwijdig zou lopen met de evenaar. Peru wilde dat de grens, net als over land, in zuidwestelijke richting zou lopen. Het hof heeft bepaald dat de grens tot tachtig kilometer uit de kust in een rechte lijn naar het westen loopt; daarna buigt de grens af naar het zuidwesten.
Het gevolg is dat Peru een groter gebied in handen krijgt, maar het gebied waar veel ansjovis zit, blijft in Chileense handen.
Zowel Peru als Chili is een grote exporteur van vismeel, dat wordt gemaakt van ansjovis en gebruikt wordt als veevoer.
Conflicten
In de aanloop naar het oordeel werd in Peru veelvuldig verwezen naar de Pacifische oorlog van 1879 tot en met 1883. In die oorlog veroverde Chili land van zowel Peru als Bolivia. Dat laatste land verloor daardoor ook zijn toegang tot de zee.