NOS NieuwsAangepast

Data Ziggo na fusie minder veilig

Door een fusie van Ziggo met UPC wordt het voor de Amerikaanse geheime dienst makkelijker om aan data van nog meer Nederlanders te komen. Dat zegt Thomas van Essen van SOLV Advocaten. Hij is gespecialiseerd in privacy en online data.

Als de fusie doorgaat wordt het Nederlandse kabelbedrijf een dochteronderneming van het Amerikaanse Liberty Global. UPC is nu al een dochter van Liberty Global.

Zo'n 90 procent van de huishoudens zullen een abonnement hebben bij het fusiebedrijf, hoewel dat lang niet altijd telefonie en internet betreft.

Patriot Act

Amerikaanse bedrijven moeten op grond van de Patriot Act data afstaan die zij in hun bezit hebben of in hun bezit kunnen krijgen als de geheime dienst daartoe een verzoek doet.

Nederlandse bedrijven hoeven alleen aan zo'n verzoek te voldoen als de Nederlandse wet dat ook toestaat. Dat geldt ook voor Nederlandse dochterondernemingen. Maar door de druk vanuit het Amerikaanse moederbedrijf kan het toch gebeuren dat het Nederlandse bedrijf de data geeft.

Geheim

Van Essen zegt dat het Nederlandse bedrijf in een "spagaat" zit tussen de Nederlandse wet en het Amerikaanse moederbedrijf. "Het wordt voor de Amerikanen zeker makkelijker dan voor de fusie om aan data van Ziggo-klanten te komen."

Hoe vaak de Amerikaanse geheime dienst gegevens opvragen is niet bekend. De verzoeken om gegevens op basis van de Patriot Act zijn geheim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl