NOS NieuwsAangepast

Militairen 'De Punt' worden veteraan

De militairen die betrokken waren bij de beëindiging van de treinkaping in De Punt en de gijzeling van een school in Bovensmilde in 1977 krijgen de veteranenstatus. Minister Hennis heeft dit bij wijze van uitzondering besloten.

De veteranenstatus is bedoeld voor mensen die op een missie in het buitenland zijn geweest en die daar vaak veel geweld hebben meegemaakt. Hennis vindt dat dat ook past bij de 1500 militairen die betrokken waren bij de beëindiging van de Molukse acties.

Over het besluit is overleg geweest met de Molukse gemeenschap en de militairen zelf. Zij steunen het besluit. Het voorstel om de betrokken militairen de veteranenstatus te geven is afkomstig van generaal-majoor b.d. Van Kappen, Eerste Kamerlid voor de VVD. Hennis had de kwestie geërfd van haar voorganger Hillen.

Hillen had in juni 2012 aangekondigd dat er een draaginsigne komt voor de militairen van 'De Punt', vanwege getoonde moed. Dat leidde tot een storm van kritiek.

Starfighters

De 1500 militairen zijn mensen die in de trein zelf hebben gevochten, maar bijvoorbeeld ook ondersteunend personeel en de piloten van de Starfighters die bij de bevrijding betrokken waren. Onder hen is ook de vroegere Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn.

Omdat het een uitzonderlijk besluit is, heeft minister Hennis binnen twee weken een brief met uitleg toegezegd.

De Molukse acties en de beëindiging ervan liggen nog altijd gevoelig. Minister Opstelten kondigde eind vorig jaar aan dat er nader archiefonderzoek zal worden gedaan. De vraag is of er bij het beëindigen van de kaping buitensporig veel geweld is gebruikt. Bij de actie kwamen zes kapers om en twee treinpassagiers.

Eigen Molukse staat

De Molukkers wilden met hun acties aandacht voor hun ideaal van een eigen Molukse staat en voor het onrecht dat hun ouders in hun ogen was aangedaan bij het einde van de kolonisatie van Indonesië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl