IGZ: ziekenhuizen doen het beter

Ziekenhuizen hebben in 2012 beter gepresteerd dan in het jaar ervoor. Vooral bij operaties en kankerpatiënten was er vooruitgang. Het aantal vermijdbare sterfgevallen daalde, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

In 2012 is in bijna alle ziekenhuizen een time-out bij operaties ingevoerd. Dat betekent dat vlak voor de operatie begint, nog een keer extra alle gegevens worden gecontroleerd. Volgens de IGZ (.pdf) draagt dat veel bij aan het vermijden van sterfte en schade bij de patiënt.

Overleg

Ook wordt er op veel afdelingen, vooral bij oncologie en verloskunde, meer overlegd tussen de verschillende zorgverleners. Ook daardoor daalt de kans op fouten en schade.

Onderzoeksinstituut Nivel concludeerde vorig jaar al dat de sterfte in ziekenhuizen als gevolg van medische fouten in vijf jaar tijd is gehalveerd.

In 2012 ziet de IGZ een grote toename van het aantal ziekenhuizen dat de kwaliteit van de zorg registreert. Volgens de Inspectie zijn die gegevens in geen enkel ander land zo goed toegankelijk als in Nederland.

Cijfers over vorig jaar zijn er nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl