NOS NieuwsAangepast

"Gids voor de juiste boeken"

Boekenketen Polare heeft al een tijd financiële problemen. Vanaf morgen gaat de boekwinkel tijdelijk dicht voor een 'strategische heroriëntatie'.

Polare ontstond vorig jaar door een samenvoeging van de winkels van De Slegte en Selexyz. Die laatste keten stevende in 2012 af op een faillissement, maar werd gered door investeerder ProCures.

Gebukt

Selexyz kwam voort uit de Kluwer Groep Boekhandels. Daaronder vielen prestigieuze boekwinkels als het voormalige Broese Kemink in Utrecht, Donner in Rotterdam, Scheltema in Amsterdam, Verwijs in Den Haag en Scholtens in Groningen. Het bedrijf kon niet meekomen met de verkoop van boeken via internet, en moest uitstel van betaling aanvragen.

ProCures nam ook de winkels van De Slegte over, die ook niet goed meer liepen. Boekhandel De Slegte bestond sinds begin vorige eeuw, toen de Rotterdammer Jan de Slegte zijn eerste winkel opende. Daarna werd het een familiebedrijf.

Te moeilijk

ProCures besloot dat het merk 'Selexyz' moest verdwijnen, omdat die naam te moeilijk te spellen was. In plaats daarvan koos het bedrijf voor de naam Polare, geïnspireerd op de Poolster.

"Een heldere en betrouwbare ster die al eeuwenlang als belangrijk ijkpunt dient voor de navigatie", schrijft Polare op zijn website. "Dit is wat wij graag willen zijn: een gids die je helpt de juiste boeken te vinden."

Reorganisatie

In totaal heeft Polare twintig vestigingen in Nederland en acht in België. Het bedrijf kondigde in november een reorganisatie aan. 54 van de 336 banen worden geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl