NOS NieuwsAangepast

"Aanpassingen nodig tijdens top"

Eind maart zijn er tijdens de nucleaire top in en rond Den Haag 13.000 agenten aanwezig. Terrorismedeskundige Glenn Schoen denkt dat ook de rest van Nederland veilig is tijdens de conferentie. "Maar om alles zo normaal mogelijk te laten verlopen, moeten uiteraard aanpassingen worden gedaan."

Vijf vragen aan Schoen over de maatregelen op 24 en 25 maart, wanneer 58 wereldleiders naar Den Haag komen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zei dat er zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen worden genomen. Welke maatregelen zien we niet?

"Bij vergelijkbare toppen heb je het dan vaak over maatregelen die te maken hebben met inlichtingen en speciale eenheden. Wat je niet ziet gaat vaak over het in de gaten houden van de situatie. Je wilt niet dat je tegenstander weet hoe dat is ingericht en wat er allemaal wordt gedaan."

Vanochtend werd aangegeven dat er ook langs de kust veel beveiliging zal zijn. Zo komt er een luchtverdedigingssysteem. Wat houdt dat in?

"De beveiliging moet sluitend zijn. Ze noemen maatregelen ter land, ter zee en in de lucht. Er staan Apache-helikopters en F-16's klaar om in te grijpen. Ook wordt er standaard bij grote topconferenties vanaf de grond naar de lucht gemonitord. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de luchtverkeersleiding.

Wat gebruikelijk is bij zulke bijeenkomsten is dat de veiligheidsdekking veel verder gaat, om het land draaiende te houden. Die kan ook over de grenzen gaan."

Er worden 13.000 agenten per dag ingezet om alles in goede banen te leiden. Is de rest van Nederland nog veilig tijdens de nucleaire top?

"Ja, ik denk het wel. Je ziet aan de opmerkingen van Dick Schoof (NCTV) en Ruud Bik (plaatsvervangend korpschef) dat er gewoon aandacht is voor de rest van het land. Wat je in zo'n situatie probeert is om alles overal zo normaal mogelijk te laten verlopen, maar daarvoor moeten uiteraard ook wat aanpassingen worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van dubbele diensten en het intrekken van verloven van agenten, zoals bijvoorbeeld bij de inhuldiging het geval was."

Hoe worden de wereldleiders beveiligd?

"Dat gaat vaak in samenwerking met de betreffende landen. Ze nemen eigen beveiliging mee en voor bepaalde leiders is die omvangrijker dan voor andere."

Hoe zou een terrorist met alle beveiliging die er is, alsnog een bedreiging kunnen vormen?

"Ik kan daar niet op ingaan, maar ik denk dat er met alle scenario's rekening wordt gehouden. De NCTV zei vanochtend dat er wel naar 35 scenario's wordt gekeken. Er zijn eerder grote toppen georganiseerd. De schaal is nu alleen groter.

Het voordeel is dat we een klein land zijn. Als er ergens voor op moet worden gelet, dan zijn er mogelijkheden om dat goed te monitoren, ook op cybergebied. Als er iets gebeurt, kan er dus snel worden ingegrepen.

Verder is het aannemelijk dat er ook over de grenzen wordt gekeken. Je ziet nu bijvoorbeeld met Sotsji dat Russische ambassades in landen buiten Rusland in de gaten worden gehouden. Zo zal er denk ik ook extra aandacht zijn voor de Nederlandse belangen in het buitenland tijdens de top in maart."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl