NOS NieuwsAangepast

"Kom niet naar Den Haag rond top"

Rijkswaterstaat waarschuwt reizigers om tijdens de nucleaire top in maart niet naar de regio Den Haag te komen als dat niet per se nodig is. De hinder is vooral op de weg enorm. Delen van snelwegen worden afgesloten vanwege de komst van 58 wereldleiders naar de top. De inschatting is dat er een "dubbele spits" zal staan op de ochtend van 24 maart.

Vooral automobilisten op de A4 en de A5 hebben er last van, maar ook in de rest van het land krijgt het verkeer ermee te maken. Er zijn verschillende landelijke omleidingsroutes ingesteld. Aan alle rijksambtenaren is gevraagd om tijdens de top thuis te werken.

Obama

De nucleaire top is op 24 en 25 maart in het World Forum in Den Haag. De verschillende wereldleiders, onder wie president Obama en bondskanselier Merkel, spreken er over het voorkomen van nucleair terrorisme. Het is de grootste internationale top die ooit in Nederland is gehouden.

De hele regio zal merken dat er verhoogde veiligheidsmaatregelen zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat er maatregelen zijn in de luchtvaart, de scheepvaart, op de weg en ook online. Er worden 13.000 agenten per dag ingezet om alles in goede banen te leiden. Volgens de politie is die inzet vier keer zo groot als bij de troonswisseling op 30 april vorig jaar.

Schiphol

Tijdens de top mag er in de wijde omgeving van Den Haag niet gevlogen worden. Dat betekent dat de zuidelijke aanvliegroute naar Schiphol niet gebruikt wordt. Ook is alle recreatieluchtvaart verboden. De Polderbaan van Schiphol blijft weken dicht en wordt gebruikt als parkeerplaats voor de regeringsvliegtuigen. De Zwanenburgbaan wordt ook 's nachts gebruikt; dat zal geluidshinder voor omwonenden veroorzaken. Het advies aan passagiers is om met de trein naar Schiphol te gaan in die dagen.

Er worden meer en langere treinen ingezet tussen Schiphol, Leiden en Den Haag. Gerekend wordt op 22.000 reizigers per uur, fors meer dan normaal.

Hotels aan kust

Veel wereldleiders verblijven in hotels in Scheveningen en Noordwijk. Daar is tijdens de top dus meer beveiliging. Ook zullen delen van het strand dicht zijn, komt er van Defensie een luchtverdedigingssysteem langs de kust en is er een beveiligde zone in zee. Schepen in dat gebied kunnen worden geïnspecteerd. De NCTV zegt dat het dreigingsniveau voor terrorisme niet wordt verhoogd.

Twee jaar geleden was de top in Seoul en in 2010 in Washington. Daar zijn afspraken gemaakt over de nucleaire internationale veiligheid.

Bekijk de omleidingsroutes voor het landelijke verkeer op deze kaart (.pdf).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl