NOS NieuwsAangepast

Syrië: vrouwen mogen weg uit Homs

Vrouwen en kinderen die vastzitten in de belegerde Syrische stad Homs mogen met onmiddellijke ingang vertrekken. Dat heeft de Syrische regering toegezegd tijdens het overleg in Genève.

Bemiddelaar Brahimi heeft vanmiddag apart met de delegaties uit Syrië gesproken. De opstandelingen hadden geëist dat er iets gedaan zou worden aan de erbarmelijke toestanden in Homs, waar een deel van de bevolking al 18 maanden verstoken is van eerste levensbehoeften.

Gevangenen

De regering van president Assad heeft tegen Brahimi gezegd dat zij van mannen die weg willen eerst een lijst met namen wil hebben. Als die lijst er is, dan kunnen de genoteerde mensen in Homs weg uit de stad.

Verder wil Assad een lijst met namen van mensen die door de verschillende oppositiegroepen worden vastgehouden. Op basis van die lijst zouden er onderhandelingen mogelijk zijn om gevangenen te ruilen.

Konvooi

Vlak bij Homs staat een hulpkonvooi klaar om Homs te bevoorraden. De regering Assad zegt dat het konvooi de stad in mag als de oppositie de garantie geeft dat dit konvooi niet wordt aangevallen of geplunderd.

Brahimi gaat door

De Algerijnse bemiddelaar Brahimi gaat maandag verder met zijn pogingen de strijdende partijen in Syrië dichter bij elkaar te brengen. Hij wil dat ze instemmen met een bestand en een overgangsregering, maar Assad en zijn achterban zijn daar tot nu toe mordicus tegen. Vooral de overgangsregering lijkt onbespreekbaar voor het bewind van Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl