NOS SportAangepast

Van Wely verslaat Tata-winnaar

Levon Aronian, een ronde voor het einde al zeker van de zege in het Tata Steel-schaaktoernooi, heeft op de valreep toch nog een nederlaag moeten incasseren. Tegen Loek van Wely ging hij op de slotdag met wit in een Hollandse partij ten onder.

"Wat ben ik een sukkel", zei de Armeniër toen hij na afloop de perskamer betrad. "38 exf4? was een blunder. In tijdnood!"

"Trucje", verklaarde Van Wely glimmend van pret. "Tijdnood, ja. Maar goed, het was een moeilijke stelling, en al heb ik dan positioneel slechter gestaan, ik heb hem toch flink aan het denken gezet. Meestal wint Aronian wanneer zijn tegenstander in tijdnood is gekomen. Nu heeft hij een koekje van eigen deeg gekregen."

Van Wely kwam door deze meevaller uit op vijf punten. Anish Giri verkleinde zijn achterstand op Aronian tot anderhalve punt (8 tegen 6,5) door in zijn slotpartij tegen de Amerikaan Hikaru Nakamura remise te maken met zwart. Hij eindigde daardoor op een gedeelde tweede plaats. Van Wely is gedeeld achtste geworden in de twaalf man sterke Masters-groep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl