NOS NieuwsAangepast

Besluit hulp aan Homs blijft uit

De gesprekken in Genève over een oplossing voor het conflict in Syrië verlopen ook op de derde dag van de bijeenkomst stroef. De ochtendsessie, met als belangrijkste punten de vrijlating van 50.000 gedetineerden en humanitaire hulp aan de belegerde stad Homs, heeft geen overeenkomst opgeleverd.

VN-onderhandelaar Lakhdar Brahimi gaat nu in de loop van de dag aparte gesprekken voeren met de delegaties van de Syrische regering en de oppositie.

Homs

De oppositie eist dat een konvooi met hulpgoederen naar Homs gaat. De stad wordt al achttien maanden belegerd door het regeringsleger van president Assad omdat er veel rebellen zitten. 500 gezinnen hebben intussen dringend voedsel en medicijnen nodig. De stad wordt ook nog altijd gebombardeerd door de militairen.

Volgens oppositielid Monzer Akbik zegt de regeringsdelegatie dat dit voorstel eerst moet worden voorgelegd aan Damascus. Hij noemt het een vertragingstactiek. Wat hem betreft geeft dit aan hoe weinig serieus de onderhandelingen zijn.

Gevangenen

De oppositie heeft ook een lijst gepresenteerd met de namen van 47.000 gevangenen van wie de vrijlating wordt geëist. Daarnaast zou de Syrische regering 1000 vrouwen en 1300 kinderen vasthouden, die ook in vrijheid gesteld moeten worden.

De vrijlating van de bijna 50.000 mensen wordt door de oppositie gezien als een teken van goede wil van de regering, voordat de grotere politieke kwesties worden aangesneden.

Overgangsregering

VN-onderhandelaar Brahimi is in de gesprekken nog niet toegekomen aan de neteligste kwestie: een mogelijke overgangsregering in Syrië. Dit onderwerp komt op zijn vroegst morgen aan de orde in Genève.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl