NOS NieuwsAangepast

D66 wil megabanken verbieden

D66 wil via strenge Europese regels voorkomen dat er Europese megabanken ontstaan die te groot zijn om failliet te laten gaan. Kamerlid Wouter Koolmees zei in Buitenhof dat hij wil voorkomen dat belastingbetalers weer moeten opdraaien voor de kosten als banken opnieuw in de problemen komen.

Koolmees is blij dat Europa van de banken hogere buffers eist en dat Europa wil dat aandeelhouders en investeerders betalen als banken toch in de problemen komen. Hij vreest echter toch dat er megabanken ontstaan die zo groot zijn dat de overheid ze eigenlijk niet kan laten omvallen.

Zulke banken nemen volgens Koolmees onverantwoorde risico's omdat ze weten dat de overheid toch zal bijspringen als het misgaat. Bovendien is hun macht zo groot dat ze te hoge prijzen kunnen vragen voor hypotheken en andere financiële producten.

Concurrentie

Europa moet volgens Koolmees voorkomen dat het aantal banken door fusies en overnames zo ver afneemt, dat er te weinig concurrentie komt.

Koolmees wil onder meer aandeelhouders meer verantwoordelijkheid geven en de positie van rekeninghouders versterken. Hij wees erop dat het rapport over SNS deze week weer eens aantoonde dat het toezicht door de overheid alleen niet voldoende is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl