NOS VoetbalAangepast

Overmars terug bij oude liefde

Als clubliefde deelbaar was, dan zou Marc Overmars zichzelf in drieën willen delen. Als de zuinige vormgever van de Cruijff-revolutie hoopt hij bij Ajax de successen van de jaren negentig te herhalen. In de toekomst lonkt een vergelijkbare rol bij Arsenal. Als commissaris, technisch bestuurder, investeerder en speler stond Marc Overmars aan de basis van de wederopstanding van de Go Ahead Eagles.

In de voetsporen van zijn broer Edwin kwam Marc Overmars als 13-jarig knulletje van amateurclub SV Epe terecht bij Go Ahead Eagles. "Technisch minder dan zijn broer, maar wel sneller", stond in de scoutingsrapporten van de vermaarde voetbalschool in Deventer. Dat vond ook Hennie Spijkerman, Overmars' eerste trainer bij de Eagles. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid bij Ajax. Spijkerman is assistent van hoofdtrainer Frank de Boer, Overmars zijn chef.

In de opmerkelijke loopbaan van Overmars vormt de Adelaarshorst een vast ankerpunt. Als product van de vermaarde voetbalschool aan de Vetkampstraat speelde Overmars elf wedstrijden in het eerste, voordat hij werd weggekocht door Willem II. Via Ajax, Arsenal en FC Barcelona voerde de weg automatisch terug naar Deventer, waar hij in 2005 aantrad als commissaris. De club stond in die jaren op de rand van een faillissement, zowel financieel als sportief.

Opmerkelijke comeback

Dat de snelle vleugelspits zijn netwerk en kennis zou aanwenden in Deventer, lag voor de hand. Dat de zakelijk geslaagde voetballer ook als aandeelhouder een bijdrage zou leveren was reëel. Zo was Overmars een van de pleitbezorgers van de 'Engelse' uitstraling van de volksclub aan de Vetkampstraat. Maar dat de in 2005 gestopte Overmars drie jaar later als voetballer een comeback zou maken, had niemand kunnen voorspellen.

Frappant genoeg was het de opmerkelijke prestatie in de afscheidswedstrijd van Jaap Stam tegen Ajax in 2008, waardoor trainer Andries Ulderink een plek in de Eagles-selectie inruimde voor de inmiddels 35-jarige Overmars. Naast Overmars speelden ook Frank de Boer en Dennis Bergkamp aan de zijde van Stam.

"Hartstikke mooi dat Go Ahead terug is"

Spijt dat de promotie van 'zijn' Go Ahead pas na zijn vertrek uit Deventer tot stand kwam, heeft hij niet. Nog altijd is Overmars aandeelhouder bij de Eagles, waar zijn zoon een seizoenkaart heeft.

"Het is hartstikke mooi dat Go Ahead terug is in de eredivisie", aldus de Ajax-directeur voorafgaand aan de eerdere ontmoeting in de Arena (6-0). "Maar het zijn ook gewoon twee wedstrijden die Ajax moet winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl