NOS NieuwsAangepast

Diplomaten pleegden 85 misdrijven

De afgelopen vier jaar hebben buitenlanders met diplomatieke onschendbaarheid zich 85 keer schuldig gemaakt aan een misdrijf in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Sinds 2010 zijn diplomaten betrokken geweest bij 800 incidenten. In de meeste gevallen ging het om verkeersovertredingen.

In 85 gevallen viel de zaak onder het strafrecht. De afgelopen jaren zijn 42 diplomaten van de weg gehaald door de politie. Acht keer werd melding gemaakt van huiselijk geweld.

Timmermans

In Nederland wonen 20.000 buitenlanders die over diplomatieke immuniteit beschikken. Dat zijn diplomaten, maar ook hun familieleden.

Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zijn incidenten met zo'n grote groep niet uit te sluiten. "Maar we doen er alles aan, want elke overtreding is er één te veel."

Volgens het ministerie heeft de media-aandacht voor de overtredingen van diplomaten ertoe geleid dat de helft van de openstaande verkeersboetes is betaald door diplomaten. Er staan nog 187 boetes open.

De afgelopen jaren heeft Buitenlandse Zaken drie keer aan een land gevraagd de immuniteit van een diplomaat op te heffen, zodat deze kan worden vervolgd.

Grote voordelen

Timmermans stuurt in februari een plan van aanpak naar de Tweede Kamer. Daarin zal onder meer staan dat diplomaten die hun verkeersboetes niet betalen, geen gebruik meer kunnen maken van hun belastingvrije tankpas.

De minister wil niet breken met het Verdrag van Wenen, dat de immuniteit van diplomaten regelt. "Er zitten nadelen aan het verdrag, maar de voordelen zijn vele malen groter."

Borodin

In oktober raakte Nederland in een diplomatieke rel verwikkeld toen de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag werd opgepakt. Bij de politie waren meldingen binnengekomen dat hij zijn kinderen zou mishandelen. Hij werd na een paar uur vrijgelaten.

Rusland nam de zaak hoog op omdat Borodin diplomatieke onschendbaarheid genoot. Op grond daarvan had hij niet gearresteerd mogen worden. Na een paar dagen erkende minister Timmermans dat en maakte hij Rusland excuses.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl