Vierde eindzege Aronian in Tata

Levon Aronian heeft beslag gelegd op de eerste prijs (10.000 euro) in de hoogste groep van het Tata Steel-schaaktoernooi. In de voorlaatste ronde won hij van de Cubaan Leinier Dominguez en bereikte zo een score die zijn naaste concurrenten niet meer kunnen evenaren.

Aronian bouwde met zwart een gelijk ogende Spaanse stelling in kenmerkende stijl om tot winst. Dominguez hielp wel een handje met 21 dxe4? waar hij na 21 Dh3 of Dh5 niets te vrezen zou hebben gehad. Toen hij zich ook nog 26 c3? - in plaats van Tad1 - permitteerde, was het met hem gedaan.

Aronian voerde de druk op en ofschoon wit nog tegenspartelde, kon de 31-jarige Armeniër zijn punt na 42 zetten incasseren.

"Indrukwekkend"

Het was na 2007, 2008 en 2012 de vierde keer dat Aronian het jaarlijks schaakfestijn in Wijk aan Zee op zijn naam schreef. Zijn score van acht uit tien betekende een TPR van 2983.

"Indrukwekkend", vond Gary Kasparov, die het toernooi zaterdag met een bezoek vereerde. De voormalig wereldkampioen opende de voorlaatste ronde met een slag op de gong, gaf vervolgens commentaar en zette op een persconferentie zijn plannen voor de FIDE-voorzittersverkiezingen uiteen.

Anish Giri en Sergej Karjakin namen in hun onderlinge partij (een Catalaan) na 32 tamme zetten genoegen met remise en bleven gedeeld tweede. "Aardig spelertje die Giri", vond Kasparov. "Maar lang niet agressief genoeg. Nee, dan Aronian."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl