NOS NieuwsAangepast

Syrië-top: partijen zwijgend bijeen

Het Syrië-overleg in Genève heeft tot nu toe niets opgeleverd. De partijen hebben vanochtend een half uur bij elkaar gezeten zonder met elkaar te praten. Via VN-bemiddelaar Brahimi, die ook in dezelfde ruimte was, zijn boodschappen uitgewisseld. Brahimi heeft de deelnemers ook toegesproken.

In de loop van vandaag zouden de partijen weer bij elkaar komen. Het is de bedoeling dat er nu wordt gediscussieerd over de humanitaire situatie in Syrië. Diplomaten zeggen dat er wordt gewerkt aan kleine stapjes, onder het motto beter iets dan niets. De grote kwesties komen vandaag niet aan de orde.

Pendeldiplomatie

Voor de tweede ronde vanmiddag begint, pendelt Brahimi tussen de partijen. Mogelijk probeert hij op kleine punten wat te bereiken zodat er enig vertrouwen ontstaat. Daarbij gaat het mogelijk over het sluiten van plaatselijke bestanden en hulp aan burgers die door het conflict in het nauw zitten.

De direct betrokkenen hebben tot nu toe weinig losgelaten over het overleg. De oppositiegroepen zeiden dat de Syrische dictator nu eindelijk moet luisteren naar de stem van het volk.

De Syrische VN-ambassadeur stelde dat het te vroeg is om te praten over het opstappen van president Assad. Zijn vertrek is een harde eis van de oppositie, maar de ambassadeur zegt dat "de kwestie geen prioriteit heeft".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl