NOS NieuwsAangepast

Oplossing Oekraïne nog ver weg

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn opnieuw rellen uitgebroken nadat president Janoekovitsj gisteren toezeggingen had gedaan. Die toezeggingen gaan volgens de demonstranten niet ver genoeg; alleen met een vertrek van Janoekovitsj zijn ze tevreden.

Een paar uur na het bekendworden van de toezeggingen van Janoekovitsj gooiden demonstranten met benzinebommen, stenen en vuurwerk naar de oproerpolitie, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid. De politie schoot terug met traangas en rubberkogels.

De gevechten zijn tot vanochtend doorgegaan. Nu lijkt het rustiger. De beelden van vanochtend tonen een apocalyptisch beeld: rookwolken stijgen op tussen barricades van uitgebrande bussen en meubilair. Aan de ene kant lopen de demonstranten heen en weer, aan de andere kant staat de oproerpolitie achter schilden opgesteld.

Toezeggingen

President Janoekovitsj maakte gisteren bekend dat hij zijn kabinet wil wijzigen en amnestie wil geven aan opgepakte demonstranten die niet van zware misdaden worden verdacht.

Ook wil hij de anti-demonstratiewet die vorige week van kracht werd, versoepelen.

Elders

Ook in het westen van Oekraïne is het onrustig. Demonstranten hebben gisteren in een aantal steden overheidsgebouwen bezet. Twee provinciebestuurders hebben ontslag genomen en een derde werd uit zijn kantoor verjaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl