NOS SportAangepast

"Opmars Ethiopiërs op marathon"

Tsegaye Mekonnen (18) debuteerde vrijdag in Dubai met een indrukwekkende tijd van 2.04.32 op de marathon. Zijn tijd was slechts een ruime minuut langzamer dan het wereldrecord van Wilson Kipsang (2.03.23). Léon Haan, atletiekcommentator en verslaggever bij de NOS, spreekt van een "verbazingwekkende" zege, maar herkent ook enkele trends.

"Een vrijwel onbekende atleet van achttien jaar die met zo'n tijd debuteert op de marathon. Dat is heel opmerkelijk", aldus Haan. "Slechts tien atleten waren ooit sneller. Dit geeft aan dat er nog veel mogelijk is op de marathon. Mekonnen volgt niet de traditionele weg, eerst rijpen op de baan en dan op 22-, 23-jarige leeftijd overstappen naar de marathon. Hij heeft natuurlijk wel op de baan gelopen, maar vijfde op de 5.000 meter bij de WK junioren in 2012 is niet indrukwekkend. Op de halve marathon liep hij 1.02,53. Om een idee te geven: de Nederlander Khalid Choukoud liep vorig jaar een minuut sneller."

Vechters

"Twee zaken zijn van belang", zegt Haan. "Ten eerste de opmars van een nieuwe lichting Ethiopiërs en ten tweede het snelle parcours. Ethiopië heeft een groot marathonverleden, met iemand als Abebe Bikila die in 1960 al blootvoets olympisch kampioen werd."

"De Ethiopiërs zijn nu weer met een opmars bezig. Ze gaan zich steeds meer toeleggen op de marathon en er komt een goede jonge lichting aan. De wil van de Ethiopiërs om successen te behalen is groot. Het zijn vechters. Het zegt veel dat de eerste vijf in Dubai uit Ethiopië kwamen."

Dubai

"Het parcours in Dubai staat bekend als snel, sneller dan Rotterdam bijvoorbeeld en misschien ook wel sneller dan Berlijn", vervolgt Haan. "Het parcours is volledig vlak met ideaal egaal asfalt. Ook zijn de omstandigheden over het algemeen goed. Dan wordt er snel gelopen. Nu was het weer niet eens perfect, met het tweede deel boven de 20 graden Celsius. Maar als het tempo vanaf het begin hoog is, zoals het geval was, kan je goede tijden krijgen."

"Mogelijk wordt in Dubai in de toekomst een wereldrecord gelopen. Opvallend is dat de huidige generatie toplopers, als wereldrecordhouder Wilson Kipsang, Dennis Kimetto en Emmanuel Mutai, Kenianen, nog niet hebben gelopen in Dubai. Die willen daar nu wellicht ook heen en dan kan het nog sneller gaan."

"Geld is geen probleem in Dubai", aldus Haan. "Ze betalen flink, niet alleen aan de winnaar. Sowieso is in de marathon veel geld te verdienen, al lopen de meesten er maar twee per jaar. Mekonnen verdiende 200.000 dollar met de race. Op de baan verdient één atleet heel veel, Usain Bolt, en de rest minder. Het startgeld voor de beste drie atleten op de marathon bedraagt 200.000 tot 400.000 dollar, plus een winstpremie kunnen zij per marathon een half miljoen verdienen."

Toekomst

Mekonnen liep in Dubai geen officieel wereldrecord voor junioren, omdat de internationale atletiekfederatie IAAF op de marathon geen juniorenwereldrecords bijhoudt. De tijd gaat wel de boeken in als 's werelds beste tijd voor junioren. Hij verbeterde de oude mijlpaal van de Keniaan Eric Ndiema, die in 2011 in Amsterdam tot 2.06,07 kwam.

Op achttienjarige leeftijd al zo snel. Wat belooft dat voor de toekomst? Haan: "Voor hetzelfde geld loopt hij nooit meer sneller. Misschien gaat hij heel veel wedstrijden lopen en is hij snel opgebrand. De volgende stap is mogelijk deelname aan de Olympische Spelen of het WK in 2015. Hij moet zich nu verder ontwikkelen. Het voordeel is dat hij nu wordt gevraagd voor een van de grote najaarsmarathons, in Chicago in oktober of New York in november. Zijn marktwaarde is verhoogd. Berlijn in september is ook mogelijk. Hij kiest er één. Sowieso is zijn keuze voor de marathon definitief. Hij heeft die stap gezet en dan ga je niet meer terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl