NOS NieuwsAangepast

Vaticaan wil bewijs homocultuur

Het Vaticaan wil van een oud-commandant van de Zwitserse Garde tekst en uitleg over uitspraken die hij heeft gedaan over de homocultuur in het Vaticaan.

Het vroegere lid van de Garde, Elmar Mäder, heeft in een interview met de Zwitserse krant Schweiz am Sonntag gezegd dat die homocultuur een veiligheidsrisico vormt voor de paus.

Homo-netwerk

Mäder benadrukt dat hij niets tegen homo's heeft, maar dat hij aan de bel heeft getrokken, omdat hij zich zorgen maakte. Volgens hem is er in de loop der tijd een netwerk van homo's ontstaan "die loyaler zijn aan dat netwerk dan aan de paus".

Mäder heeft volgens de Zwitserse krant leden van de Zwitserse Garde gewaarschuwd dat sommige Vaticaan-medewerkers avances konden maken en dat ze daar absoluut niet op moesten ingaan. "Het Vaticaan is een wereld van niet-getrouwde mannen die veel homoseksuelen aantrekt."

Aangekaart

Mäder zou het probleem hebben aangekaart bij de top van het Vaticaan en dat zou destijds de reden zijn geweest voor zijn vertrek bij de Zwitserse Garde. Hij was van 2002 tot 2008 commandant van de Garde in het Vaticaan.

De nummer 2 van het Vaticaan, aartsbisschop Angelo Becciu, heeft Mäder vandaag opgeroepen om met namen te komen waarmee hij zijn beweringen kan onderbouwen. Het is nog onduidelijk of de ex-commandant gehoor geeft aan die oproep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl