NOS NieuwsAangepast

Blasfemie: Brit ter dood veroordeeld

In Pakistan is een Britse man ter dood veroordeeld. De 70-jarige Mohammed Asghar heeft zich volgens een rechtbank in Rawalpindi schuldig gemaakt aan blasfemie en moet daarom worden opgehangen.

Asghar werd in 2010 opgepakt in Rawalpindi, bij de hoofdstad Islamabad. Hij had in brieven aan meerdere politie-agenten gezegd dat hij een profeet was. In het islamitische Pakistan werd dat gezien als blasfemie.

De advocaat van de Brit zegt dat haar cliënt ontoerekeningsvatbaar is omdat hij psychisch niet in orde is. Ook klaagt ze dat ze het proces niet mocht bijwonen. De advocaat heeft een hoger beroep aangekondigd.

Asghar verbleef sinds enkele jaren in Pakistan. Daarvoor woonde hij in Schotland. De kans dat Asghar inderdaad aan de galg eindigt is niet groot; de doodstraf wordt in Pakistan sinds 2008 niet meer voltrokken.

Ophef

Blasfemiezaken leiden niet zelden tot grote ophef in Pakistan. In 2012 werd een gehandicapt meisje van 14 vastgezet nadat in haar tas verbrande bladzijden uit de koran waren gevonden. Bij haar huis hadden zich honderden mensen verzameld. Later bleek dat een imam de papierresten in de tas van het meisje had gestopt.

Twee maanden later werd in het zuiden van Pakistan een man gelyncht nadat hij was beschuldigd van blasfemie. Hij zou een koran hebben verbrand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl