NOS NieuwsAangepast

Arthur Japin "enorm teleurgesteld"

Schrijver Arthur Japin is "enorm teleurgesteld" over de weigering van het IOC om hem een accreditatie te geven voor de Winterspelen in Sotsji. Premier Rutte heeft Japin vanmorgen gebeld met het nieuws dat hij niet mee mag met de Nederlandse delegatie.

In een open brief in de Volkskrant bood Japin vorige week aan mee te reizen naar Rusland met de premier en het koninklijk paar. Hij reageerde hiermee op de suggestie van Rutte om eventueel een homo toe te voegen aan de delegatie om een protestgeluid tegen de homowetgeving te laten horen.

Niet gerust

Vanmorgen maakte premier Rutte bekend dat er om veiligheidsredenen geen extra mensen meer mee mogen naar Sotsji. De premier heeft Japin verzekerd dat hij echt een aanvraag voor de schrijver heeft ingediend.

Japin vindt het jammer dat de "buitensporig zware Nederlandse delegatie nu zonder enig tegengeluid intact blijft". De auteur schreef eerder dat hij er niet gerust op is dat de delegatie werkelijk in Rusland gaat praten over de discriminatie van homo's.

Schreeuwen

Japin gaat niet in op de suggestie van Rutte om zonder accreditatie naar Sotsji te reizen. "Ik ga niet alleen op een plein staan schreeuwen".

Hij maakt alleen nog een televisieprogramma waarin de Spelen en de homorechten centraal staan. Daarna stopt hij met zijn protest. "Maar mijn onbegrip blijft. (...) Nederland geeft een totaal verkeerd signaal af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl