NOS NieuwsAangepast

Veel vragen over Indiase medicijnen

Bij apotheken komen veel vragen binnen van verontruste patiënten die meer willen weten over de veiligheid van medicijnen van de Indiase geneesmiddelenproducent Ranbaxy. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP.

De KNMP vindt dat patiënten die medicijnen van Ranbaxy gebruiken moeten kunnen overstappen naar medicijnen van een andere fabrikant. Zorgverzekeraars zouden die alternatieven moeten vergoeden.

Verbod

In de Verenigde Staten zijn medicijnen van de fabrikant, die onder andere goedkope cholesterolverlagers, maagzuurremmers en antidepressiva maakt, van de markt gehaald toen bleek dat medewerkers van Ranbaxy hebben gesjoemeld met testresultaten. Daardoor werden afgekeurde geneesmiddelen alsnog goedgekeurd. Vandaag volgde de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg met een verbod op de import van grondstoffen van een fabriek van Ranbaxy.

Patiënten

Volgens de KNMP zijn er in Nederland enkele tienduizenden patiënten die de middelen van Ranbaxy gebruiken. Sommige patiënten zouden weigeren nog langer de middelen in te nemen. Zij willen graag een ander geneesmiddel, maar dat wordt door zorgverzekeraars niet zonder meer vergoed.

Woordvoerder Rob Sebes: "Wij zeggen tegen de patiënt: neem contact op met je verzekeraar, die moet beslissen of je een ander middel mag."

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars reageren verschillend op de aankondiging van de Inspectie. CZ heeft besloten om patiënten de mogelijkheid te geven om voor een ander medicijn te kiezen. CZ vergoedde al de alternatieven voor een aantal medicijnen, maar heeft naar aanleiding van de onrust besloten om ook het alternatief voor het cholesterolverlagende middel Atorvastatine te vergoeden. Dat middel wordt wekelijks door zo'n 40.000 mensen gebruikt.

Ook VGZ vergoedt alternatieven. Achmea biedt apothekers en klanten sinds vanmiddag ook een alternatief. Menzis was niet bereikbaar voor commentaar.

Vanavond besteedt Nieuwsuur opnieuw aandacht aan dit onderwerp, om 22.00 uur op Ned. 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl