NOS NieuwsAangepast

Argentijnen mogen dollars kopen

De Argentijnse regering heeft beperkingen op het ruilen van peso's voor dollars deels opgeheven. De beperkingen waren sinds 2011 van kracht.

De maatregel komt een dag nadat de Argentijnse munt de grootste daling had meegemaakt sinds 2002. De peso verloor donderdag 11 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar.

Zwarte markt

Officieel is de wisselkoers zo'n 8 peso per dollar, maar vanwege de beperkingen is er een grote zwarte markt voor dollars ontstaan. Op de zwarte markt wordt tot 13 peso voor een dollar neergeteld.

De centrale bank van Argentinië greep eerder in bij grote waardedalingen van de Argentijnse munt door veel peso's in te kopen, maar is daarmee gestopt. De voorraad buitenlandse valuta die wordt gebruikt om peso's te kopen, is hard geslonken en ligt op het laagste niveau in jaren.

Inflatie

De valutahandel wordt niet helemaal vrijgegeven. Wat de precieze regels worden is nog onduidelijk, maar Argentijnen mogen een bedrag inwisselen dat 'in lijn is met hun inkomen'. De inflatie in Argentinië is hoog en daarom hebben veel inwoners liever dollars, omdat die als waardevaster worden gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl