NOS NieuwsAangepast

Consumptie stijgt na lange tijd

De consumentenuitgaven zijn in november voor het eerst in bijna tweeënhalf jaar gestegen. De Nederlanders gaven 0,2 procent meer uit dan in november 2012, meldt het CBS. De stijging is geheel te verklaren uit de hogere verkopen van duurzame consumptiegoederen. Daar gaven consumenten 4,6 procent meer aan uit.

Er werden veel meer auto's gekocht. Ook kleding en schoenen werden meer verkocht dan vorig jaar. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen daalden met 1,2 procent.

Het CBS wijst erop dat de uitgaven aan duurzame goederen in november 2012 werden gedrukt doordat het btw-tarief toen net was verhoogd van 19 naar 21 procent. Dat kan ook verklaren dat de uitgaven nu hoger zijn.

Het economisch bureau van ABN Amro denkt dat dit jaar de consumentenuitgaven nog zullen dalen, met bijna 1 procent. Pas in 2015 verwacht ABN Amro een kleine stijging van de consumptie, van 0,3 procent. De bank denkt dat huishoudens hun stijgende inkomen eerst zullen gebruiken voor het verbeteren van hun financiële positie en daarna pas meer gaan kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl