NOS NieuwsAangepast

Numerus fixus bij verpleegkunde

Vijftien van de zeventien verpleegkunde-opleidingen stellen het komend studiejaar een numerus fixus in. De belangstelling voor de opleiding is dit jaar spectaculair gegroeid, terwijl het aantal stageplaatsen door de bezuinigingen afneemt. Opleidingen kunnen daardoor niet iedereen meer aannemen.

In september begonnen ruim 5000 studenten aan een opleiding verpleegkunde. Dat was 29 procent meer dan het jaar daarvoor. Het komend studiejaar laten de vijftien opleidingen die aan de studentenstop meedoen nog maar 4527 studenten toe.

Perspectief goed

De voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV), Caroline van Mierlo, zegt in Trouw dat de crisis de oorzaak is van de plotselinge studentengroei: "Nu het minder gaat, is de gedachte dat er in de zorg altijd wel werk te vinden is."

Ze is blij met de belangstelling voor de verpleegkunde-opleiding, omdat er op lange termijn het perspectief voor een baan in de zorg goed is. Dat komt mede omdat verpleegkundigen steeds meer taken van huisartsen overnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl