NOS NieuwsAangepast

Azarov: betogers willen coup

De Oekraïense premier Azarov beschuldigt de oppositie van een poging tot staatsgreep. Hij noemt vervroegde presidentsverkiezingen, zoals de betogers eisen, onrealistisch.

Azarov is in Davos in Zwitserland bij het World Economic Forum. De volgende presidentsverkiezingen staan gepland voor het voorjaar van 2015.

Volgens de premier is het door de onrust van de afgelopen dagen, waarbij zeker drie betogers omkwamen, totaal onrealistisch om vervroegde verkiezingen te houden.

Speciale parlementszitting

De Oekraïense president Janoekovitsj heeft voor volgende week een speciale zitting van het parlement aangekondigd. Tijdens de zitting moeten de spanningen van de afgelopen dagen worden besproken.

Het is niet duidelijk of de oproep van Janoekovitsj betekent dat hij een compromis wil sluiten met de betogers, die zijn ontslag eisen. Ook willen ze dat de wet die demonstraties verbiedt, wordt ingetrokken.

De oppositie zegt dat de president voor vanavond concessies moet doen, anders volgen er nieuwe confrontaties met de politie.

Ontslagbrief

In de steden Rivne en Lviv zijn bestuursgebouwen overgenomen. Zo bestormden in Lviv honderden mensen het gebouw van de gouverneur van de regio. Ze dwongen hem een ontslagbrief te schrijven.

De gouverneur, Oleh Salo, is door de president benoemd. Hij zegt dat hij onder druk zijn handtekening onder de ontslagbrief heeft gezet.

Lviv is een van de grootste steden in het westen van Oekraïne. Er is weinig steun voor Janoekovitsj.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl