NOS NieuwsAangepast

VVD: 1 miljoen voor raadsverkiezing

Door redacteuren Bas de Vries en Hugo van der Parre

De VVD en de SP steken voor zover bekend het meeste geld in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart van dit jaar. Uit een rondgang van NOS Nieuws langs de partijbureaus blijkt dat de landelijke VVD een miljoen euro heeft gereserveerd, twee keer zoveel als bij de verkiezingen van vier jaar geleden.

De SP is goede tweede met 750.000 euro. De PvdA wil als enige het bedrag niet openbaar maken. In 2010 gaf die partij een kleine miljoen euro uit aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De Partij voor de Dieren geeft het minste uit: net als de vorig keer is 34.000 euro beschikbaar voor de campagne, nog geen 4 procent van het VVD-bedrag. Het gaat hier om bedragen die genoemd worden door de landelijke partijen. Daarnaast kunnen lokale afdelingen nog geld in de campagne steken.

De PVV doet opnieuw alleen mee in Almere en Den Haag. Ouderenpartij 50Plus laat de gemeenteraadsverkiezingen aan zich voorbij gaan.

Opstelten

De VVD besloot vier jaar geleden al het verkiezingsbudget te verdubbelen, op aandringen van toenmalig partijvoorzitter Opstelten. Hij vond blijkbaar het campagnebudget toen niet toereikend.

De liberalen kunnen steunen op fondsen die ze krijgen van vier landelijke stichtingen. Waar partijen als de SP en de PvdA helemaal leunen op trouwe afdelingen, heeft de VVD een uitgebreid netwerk ontwikkeld van fondsenwervende stichtingen, landelijk en lokaal. Volgens het VVD-jaarverslag kwam in 2012 via de landelijke stichtingen 680.000 euro binnen. Het merendeel daarvan was bestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen .

Clubs van 100

De VVD, die vandaag aankondigde de schenkingsregels aan te scherpen, heeft ook een uniek netwerk van lokale stichtingen die onder leden, sympathisanten en ondernemers geld werven ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen. Daaronder zijn ook de Clubs van 100, verenigingen van ondernemers die de VVD een warm hart toedragen. De Club van 100 Amsterdam hoop dit jaar zo'n 100.000 euro aan de lokale VVD-campagne bij te dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl