NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid stijgt weer

De werkloosheid in Nederland is weer gestegen. Er zijn in december 15.000 werklozen bijgekomen, waardoor er nu 668.000 werklozen zijn. Daarmee is 8,5 procent van de beroepsbevolking in Nederland werkloos. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In heel 2013 kwamen er bijna 100.000 werklozen bij in Nederland. De stijging is vooral toe te schrijven aan personen van 25 jaar en ouder, zegt het CBS. Onder jongeren groeide de werkloosheid minder hard.

Daling

Vooral in de eerste helft van het jaar liep de werkloosheid hard op. In de zomer werd een piek bereikt van 694.000 werklozen, ofwel 8,7 procent van de beroepsbevolking. Daarna daalde de werkloosheid verrassend met enkele tienduizenden.

Volgens het CBS daalde de werkloosheid doordat mensen niet meer op zoek gingen naar een baan. Maar december laat dus weer een stijging zien. Toch blijft het CBS spreken van een dalende trend, kijkend naar het driemaands-gemiddelde.

Meer uitkeringen

Ook het aantal WW-uitkeringen is in december gestegen: met 19.000. In de laatste maand van het jaar maakten 438.000 mensen gebruik van een uitkering - bijna 100.000 meer dan in het jaar ervoor. De toename van het aantal WW-uitkeringen was het grootst onder 55-plussers.

Tegenvaller

Minister Asscher zegt in een reactie dat een toename van de werkloosheid al was voorspeld. "Maar na de daling van de afgelopen maanden, valt deze stijging tegen." Volgens Asscher maakt dit nog eens duidelijk hoe belangrijk het is dat er maatregelen worden genomen om mensen aan de slag te helpen of te houden. Asscher noemt de werkloosheid nog steeds zijn grootste zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl