NOS NieuwsAangepast

Minder opties voor topbestuurders

Steeds minder topbestuurders in het bedrijfsleven krijgen een optiepakket als beloning. Dat meldt de Volkskrant. In 2003 kregen nog 275 bestuurders opties, in 2013 waren dat er nog maar 45.

Van alle bedrijven in de AEX-index geven nu alleen Reed Elsevier en Fugro nog opties aan bestuurders.

Opties kwamen in de jaren 90 in zwang omdat de salarissen en torenhoge beloningen onder vuur lagen. Met opties worden de loonkosten gedrukt. Bovendien geven opties werknemers meer binding met het bedrijf.

Een optie is het recht om een aandeel te kopen binnen een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs. Die prijs is vaak lager dan de waarde van een aandeel op de beurs. Daardoor kunnen bestuurders er fors aan verdienen.

64,5 miljoen

Zo verdiende voormalig TomTom-bestuurder Alexander Ribbink in 2006 64,5 miljoen euro aan het verzilveren van een optiepakket en oud-Numico-bestuurder Jan Bennink in 2007 44,5 miljoen.

De afgelopen jaren lagen optieregelingen onder vuur vanwege de soms enorme hoge verdiensten. Maar optiepakketten zijn ook minder aantrekkelijk geworden doordat de beurs de laatste jaren onder druk stond. Optiepakketten zijn doorgaans alleen aantrekkelijk als de aandelenkoersen stijgen.

In plaats van gewone opties krijgen bestuurders nu vaak prestatie-aandelen, die pas mogen worden verzilverd als bepaalde bedrijfsdoelen zijn behaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl