NOS NieuwsAangepast

"Assad is kern van het probleem"

"Assad is de kern van het probleem." Dat zei minister Timmermans van Buitenlandse zaken vanavond bij terugkomst uit Montreux. Daar woonde hij de vredesconferentie over Syrië bij.

Timmermans noemde het in Nieuwsuur "goed dat de hele internationale gemeenschap nu eens in alle helderheid heeft gezien met wat voor mensen we te maken hebben aan de kant van het regime van Assad".

Volgens Timmermans hoort de Syrische president Assad voor een rechtbank, hetzij in een vrij, democratisch Syrië, hetzij voor het internationaal strafhof in Den Haag. Hij ziet geen mogelijkheden voor een vreedzame oplossing waar Assad en zijn familie deel van uit zouden maken.

Belachelijk

Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken zit volgens Timmermans nu ook op de lijn dat er een vreedzame, politieke oplossing moet komen. Rusland heeft tot nu toe altijd het Syrische regime gesteund.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken blijft maar herhalen dat Syrië te maken heeft met terroristen die vernietigd moeten worden. "Iedereen die het niet eens is met Assad noemt hij een terrorist, wat natuurlijk een belachelijke uitspraak is."

Verder zei de minister dat hij niet de hele Syrische oppositie buiten spel wil zetten, simpelweg omdat er ook "een aantal volkomen verkeerde elementen aan die kant meevechten". Dat zou het vredesproces geen goed doen.

Rohani

Ook zei Timmermans nog dat de ontmoeting eerder vandaag tussen premier Rutte en de Iraanse president Rohani plaatsvond op verzoek van Iran.

Rohani en Rutte spraken elkaar op het World Economic Forum in de Zwitserse plaats Davos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl