NOS NieuwsAangepast

'Verkrachterswet' Marokko gewijzigd

Door correspondent Sjoukje Rietbroek in Rabat

Verdachten van verkrachting kunnen in Marokko niet langer vervolging voorkomen door met hun slachtoffer te trouwen. Het Marokkaanse parlement stemde unaniem in met een wijziging van het omstreden wetsartikel 475.

Het artikel was oorspronkelijk bedoeld voor zaken waarbij een man een minderjarig meisje "zonder geweld of dwang ontvoert", maar het werd ook in verkrachtingszaken toegepast. Een rechter kon een verkrachter de mogelijkheid bieden om met zijn slachtoffer te trouwen. Als hij dat deed, werd hij niet vervolgd.

Schande voor familie

Die mogelijkheid wordt nu geschrapt. Dat betekent niet dat minderjarige meisjes niet meer met hun verkrachter hoeven te trouwen. Het is vaak de familie van het slachtoffer die aandringt op een huwelijk. Ouders zijn vaak bang dat niemand nog met hun dochter wil trouwen als haar eer is aangetast.

In sommige gevallen spreken de families af om het huwelijk maar kort in stand te houden, soms maar een paar dagen. Een meisje dat is gescheiden is een minder grote schande dan een meisje dat is misbruikt.

Minimumleeftijd

Critici stellen dat de wetswijziging pas echt effect heeft als de minimumleeftijd om te trouwen wordt verhoogd. Volgens de wet moet een Marokkaan daarvoor 18 jaar of ouder zijn. Ouders van minderjarige kinderen kunnen bij de rechter wel om toestemming vragen voor een huwelijk. In vrijwel alle gevallen gaan rechters met zo'n verzoek akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl