NOS NieuwsAangepast

Japanse walvisvaarder is halal

De Nisshin Maru, het moederschip van de omstreden vloot van Japanse walvisvaarders in de Zuidelijke Oceaan, blijkt een gecertificeerd halal-slachthuis te zijn. Het schip kreeg het certificaat vorig jaar, terwijl het in de haven van Hiroshima lag. Dat meldt persbureau AFP.

De eigenaar van de Nisshin Maru zegt dat speciale inspecteurs het slachtproces hebben bekeken. Tijdens de inspectie bleek het schip aan alle voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een halal-certificaat.

Het certificaat toont aan dat de walvissen volgens de islamitische voorschriften zijn geslacht en dat moslims ze mogen eten.

Alcoholvrije zeep

Het schip ontving het predicaat halal in november 2013, ruim voor het uitvoer voor de jaarlijkse jacht op kleine vinvissen in de wateren rond Antarctica. De inspecteurs gaven nog wel het advies om een andere desinfecterende zeep te gebruiken. Zo kan worden voorkomen dat het vlees van de walvissen via de slachters in aanraking komt met de alcohol die in de zeep zit.

De eigenaren zijn blij met het certificaat. Volgen hen is het vlees een bijproduct van het jaarlijkse onderzoek naar de walvissen en kan het een welkome aanvulling vormen op het dieet van Japanse moslims. In Japan wonen ongeveer 100.000 moslims: minder dan 0,08 procent van de bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl