NOS NieuwsAangepast

"Oplossing voor onze problemen"

In het Assad-gezinde Damascus zijn de berichten van de vredesconferentie in Montreux goed onthaald. Dat zegt Sander van Hoorn vanuit Damascus, de woonplaats van de Syrische president Assad. "Hier waren ze trots op hun minister".

"De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Muallem zei tegen de secretaris-generaal van de VN die hem het woord wilde ontnemen: ik kom uit Syrië, u komt uit New York, de oppositie komt ook allemaal van buiten, mag ik alstublieft mijn verhaal afmaken? Daar scoor je bij je eigen achterban wel punten mee", aldus Van Hoorn.

Regeringsbombardementen

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom keek in een wegrestaurant aan de Turks-Syrische grens ook naar de toespraak van de minister. Hij deed dat samen met Syriërs die zijn gevlucht voor aanhoudende regeringsbombardementen. "Deze man is een crimineel", zegt een van de vluchtelingen over minister Muallem. "Hoe kun je met hem onderhandelen? Er kleeft Syrisch bloed aan zijn handen."

Een andere man in het restaurant is negatief over de uitkomst in Zwitserland. "Het is uitgesloten dat de conferentie voor vrede gaat zorgen", stelt hij.

De vluchteling heeft kritiek op de mensen die hem vertegenwoordigen. "De coalitieleiders hebben niets met de lokale situatie of het Vrije Leger te maken. Ze worden door niemand erkend. Terwijl zij in hun dure hotel zitten, strijden het Vrije Leger en het volk, al drie jaar nu. Hun bijdrage is nul."

Sprankje hoop

Landgenoten die aan kant van Assad staan, zijn positiever uit de uitkomst. Een van hen zegt in de hoofdstad tegen Sander van Hoorn. "Ik heb gekeken. Ik weet het niet, ik heb een goed gevoel over Genève". Een ander stelt: "Er zijn een hoop conferenties, maar we hebben hoop dat er met deze conferentie iets verbetert in Syrië. De mensen daar moeten een oplossing willen vinden voor onze problemen."

Een ander sprankje hoop kan er gehaald worden uit het feit dat zelfs de speech van de oppositie live op de Syrische televisie wordt uitgezonden. "Zij het dan dat er tegelijk in het scherm een pro-Assad-demonstratie wordt uitgezonden", zegt Van Hoorn. "Waarvan het geluid soms wel wat aan de harde kant is."

Loopgraven

Ook de woorden op de conferentie waren hard, maar dat was niet verrassend zegt de correspondent. "Dit zijn de loopgraven waar de partijen al een tijdje in zitten. Hooguit kan je je erover verbazen dat ze op de eerste dag van zo'n conferentie er voor kiezen om zo hard in te zetten."

Toch is het niet alleen maar slecht nieuws, zegt Van Hoorn. "Je kunt er met een beetje fantasie ook een positief verhaal uithalen. Ze zaten bij elkaar aan tafel, hebben elkaars harde woorden gehoord en niemand is stampvoetend de zaal uit gelopen."

Het vredesoverleg gaat vrijdag verder in Genève. Het is nog onduidelijk of de Syrische regering en de oppositie daar direct met elkaar in gesprek gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl