NOS NieuwsAangepast

Kerry: Iran kan het verschil maken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat Iran in de komende weken of maanden welkom is om mee te praten over de toekomst van Syrië. Teheran kan het verschil maken op de weg naar vrede, aldus Kerry.

De Verenigde Staten verzetten zich eerder met hand en tand tegen de komst van Iran naar de Syrië-conferentie van vandaag in Montreux. Kerry gaf verder geen verklaring voor zijn gewijzigde opstelling. Iran is een bondgenoot van de Syrische president Assad en wil niet praten over een overgangsregering zonder Assad. Deskundigen zijn het erover eens dat betrokkenheid van Iran cruciaal is voor een eventuele vredesregeling.

'Constructief'

"We hopen dat de Iraanse autoriteiten toch besluiten om samen te bouwen aan de toekomst van Syrië", zei Kerry na afloop van de eerste ronde van de vredesconferentie, een initiatief van hemzelf en zijn Russische collega Lavrov. "De deur voor Iran kan op allerlei manieren worden geopend."

Van alle partijen die vrijdag in Genève verder praten over een oplossing voor de strijd in Syrië, wordt verlangd dat ze het eens zijn met de vorming van een overgangsregering in Syrië.

Brahimi

VN-gezant Lakhdar Brahimi gaat de gesprekken in Genève leiden. Hij zei vandaag "redelijk duidelijke" aanwijzingen te hebben dat de strijdende partijen willen praten over het toelaten van hulpverleners in oorlogsgebieden, de uitwisseling van gevangenen en een staakt-het vuren in sommige gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl