NOS NieuwsAangepast

ESA ziet water op dwergplaneet

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben waterdamp waargenomen op een dwergplaneet in ons zonnestelsel. Volgens één van de onderzoekers bewijst dit de aanwezigheid van water op miniplaneet Ceres.

Met een telescoop werd gezien dat er boven twee regio's op de kleine planeet wolken van waterdamp hangen. Er bestonden al langer vermoedens van de aanwezigheid van water op de dwergplaneet, maar het was nog niet eerder vastgelegd. De vondst van water kan betekenen dat er leven mogelijk is op Ceres, zegt de ESA.

De miniplaneet Ceres is onderdeel van de planetoïdengordel; een regio in het zonnestelsel tussen Mars en Jupiter. Ceres heeft een diameter van zo'n 1000 kilometer en werd, na de ontdekking in 1801, lange tijd beschouwd als 'echte' planeet binnen het zonnestelsel.

Ondergrondse zee

Behalve op de Aarde zijn in ons zonnestelsel maar weinig bewijzen van water gevonden. Op onze eigen maan is water aangetroffen en wetenschappers vermoeden dat één van de manen van Jupiter een ondergrondse zee herbergt. Op een maan van Saturnus stromen grote hoeveelheden water uit het oppervlak.

Op Mars stroomde zo'n 4 miljard jaar geleden veel water, maar met het geleidelijk oplossen van de atmosfeer verdwenen ook de meertjes en rivieren op de planeet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl