NOS NieuwsAangepast

Schadeclaim voor examendiefstal

Het College voor Examens (CvE) gaat een schadevergoeding eisen voor de examendiefstal van vorig jaar. Het CvE wil de kosten die gemaakt zijn voor de examens die opnieuw moesten worden gemaakt, verhalen op de verdachten van de diefstal. Dat kan pas als ze veroordeeld zijn.

Door de diefstal op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun moesten 17.000 vwo-leerlingen het examen Frans later maken. Volgens het CvE kost het maken, produceren en distribueren van één examen ongeveer 100.000 euro.

Ook zijn er extra uitgaven gedaan om leerlingen die gebruik maakten van de inkeerregeling opnieuw examen te laten doen. Staatssecretaris Dekker bood leerlingen die vooraf het examen hadden ingezien deze kans. Hiervan maakten 26 leerlingen gebruik, onder wie ook leerlingen van Ibn Ghaldoun.

Logisch

Hoe hoog schade-eis precies wordt is nog niet bekend, Mirjam Kapelle, voorlichter van het College voor Examens, " De verdachten moeten eerst voor de rechter verschijnen. Daarna volgt de afwikkeling van de schadeclaim."

Staatssecretaris Dekker noemt een schadeclaim een logische stap: "De dieven hebben niet alleen een diefstal op hun geweten, ook hebben ze er voor gezorgd dat we extra kosten hebben moeten maken. Dat is belastinggeld van u en mij. Dat geld willen we terug."

Middelbare school Ibn Ghaldoun kwam eind mei in het nieuws doordat er examens waren gestolen. In totaal ging het om 27 examens: 15 vwo-, 10 havo-, en 2 vmbo-examens. Komende maandag staan de elf verdachten van de islamitische scholengemeenschap voor de rechter. Zij worden verdacht van diefstal of heling van eindexamens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl