NOS NieuwsAangepast

Spoedoverleg in Oekraïne

In Oekraïne spreekt president Janoekovitsj met de drie belangrijkste oppositieleiders na de gewelddadige dood van drie betogers. Twee betogers werden doodgeschoten en een derde man kwam om het leven door een val van een hoogte van 13 meter. In alle drie gevallen is de precieze toedracht onduidelijk.

Janoekovitsj heeft een onderzoek gelast naar de dood van de drie demonstranten. Hij zei dat hij tegen bloedvergieten en tegen geweld is. Volgens de president is het nog niet te laat is om het conflict over de koers van de regering vreedzaam op te lossen.

De politie en justitie hebben bekendgemaakt dat de twee mannen met 'scherpe munitie' zijn gedood. Aanvankelijk werd gezegd dat er met rubberkogels was geschoten.

Oproep president

Janoekovitsj deed ook nogmaals een oproep aan de betogers in Kiev om naar huis te gaan en eraan mee te werken dat de rust en de stabiliteit in het land terugkeren.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie zei dat de EU overweegt actie te ondernemen. Hij verklaarde dat hij geschokt is door de dood van de drie betogers.

De protesten tegen de pro-Russische koers van de regering zijn nu al twee maanden aan de gang. Het protest concentreert zich op het Onafhankelijksplein in de hoofdstad Kiev.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl