NOS NieuwsAangepast

Harde woorden bij opening top

De Amerikaanse minister Kerry heeft in zijn openingstoespraak op de Syrië-conferentie herhaald dat er in een overgangsregering voor Syrië geen plaats is voor president Bashar Assad. Die heeft zijn recht verspeeld om leiding te geven aan het land, vindt Kerry.

De Zwitserse conferentie is volgens de Amerikaanse regering een test voor de internationale gemeenschap om de strijd in Syrië te beëindigen. "We zien maar één oplossing", zei Kerry, "en dat is onderhandelen over de vorming van een interim-regering. Voor de man die zoveel geweld tegen zijn eigen volk heeft gebruikt, is daarin geen plaats".

Verwijten

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Moualem antwoordde dat alleen de Syrische bevolking bepaalt wat de toekomst van Assad is. De onderhandelaars van de Syrische oppositie beschreef hij als verraders en Israëlische agenten.

De woordvoerder van de Syrische Nationale Coalitie wierp Moualem voor de voeten dat de misdaden van het bewind-Assad niet onderdoen voor die van de nazi's, getuige de duizenden foto's van gemartelde gevangenen die maandag opdoken. Volgens Syrië zijn de foto's nep.

Ban Ki-moon

In zijn openingstoespraak deed VN-chef Ban Ki-moon een hartstochtelijk beroep op alle partijen om een eind te maken aan het conflict. Hij zei dat de deelnemers voor een grote, maar niet onmogelijke uitdaging staan.

Ban wees op het lijden van honderdduizenden Syriërs. Hij vroeg de regering en de oppositie onmiddellijk hulpverlening mogelijk te maken aan de mensen die het zwaarst getroffen worden.

De Russische minister Lavrov zei dat er een eind moet komen aan het tragische conflict en dat voorkomen moet worden dat de oorlog overslaat naar andere landen in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl