NOS SportAangepast

Postma stap dichter bij Ocean Race

Zeiler Pieter-Jan Postma is door schipper Bouwe Bekking geselecteerd om mee te gaan op trainingskamp voor de Volvo Ocean Race in Lanzarote. Samen met de Litouwer Rokas Milevicius en de Belg Louis Balcaen mag Postma zich volgende maand tijdens de overtocht van Southampton naar het Canarische eiland bewijzen.

Postma deed vorige week mee aan de eerste crewselectie voor Team Brunel, waarvoor twintig zeilers waren uitgenodigd. Door die eerste ronde is hij nu heen. In Lanzarote wordt de definitieve samenstelling van de bemanning bepaald.

Deelname aan de Ocean Race zou voor Postma een droom zijn die uitkomt: "Het is nog niet zover, maar ik ben al heel blij met deze selectie. Ik kijk er ontzettend naar uit."

Olympische aspiraties

Postma deed als zeiler twee keer mee aan de Olympische Spelen en eindigde in Londen als vierde in de Finnklasse. In 2016 wil Postma ook naar Rio de Janeiro, hoewel de Ocean Race daar geen ideale voorbereiding voor is. "Je zit negen maanden achter elkaar op zee, met acht tussenstops rond de wereld. Na de Ocean Race heb je nog veertien maanden tot de Spelen. Ik vind het ook wel weer een mooie uitdaging om dat dan snel weer op te pakken."

Schipper Bekking zegt aangenaam verrast te zijn door de drie uitverkorenen: "Zij hebben de belangrijke eerste stap gezet. De volgende fase breekt nu aan: hoe zullen zij aan boord presteren, zich ontwikkelen en gedragen binnen teamverband. De tijd zal het leren." De Nederlander Feike Essink krijgt tijdens de overtocht de kans om zijn kwaliteiten als 'Onboard Reporter' te tonen.

Extra kans

Naast Postma, Milevus en Balcaen heeft Team Brunel nog drie zeilers geselecteerd die een extra kans krijgen. De Nederlanders Timo Hagoort en Gregor Vlasblom en de Duitser Robert Stanjek gaan per vliegtuig naar het trainingskamp in Lanzarote om daar te proberen zich op de kaart te zetten.

Bekking voegde eerder al de ervaren krachten Pablo Arrarte (Spanje) en Jens Dolmer (Denemarken) toe aan zijn team, waar ook Gerd-Jan Poortman deel van uit maakt en dat uiteindelijk zal moeten bestaan uit vier Nederlanders en vier buitenlanders. De twaalfde editie van de Ocean Race gaat op 4 oktober van start in het Spaanse Alicante.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl