NOS NieuwsAangepast

Ban: grote uitdaging op Syrië-top

In de Zwitserse stad Montreux heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de Syrië-conferentie geopend. In zijn openingstoespraak zei Ban dat de deelnemers voor een grote uitdaging staan.

Voor het begin van de conferentie hebben enkele tientallen aanhangers van president Assad gedemonstreerd. "Met ons hart en bloed verdedigen we jou, oh Bashar", scandeerden Syriërs uit verschillende Europese landen.

De verwachtingen voor de conferentie zijn niet hooggespannen. Internationale waarnemers houden er rekening mee dat de besprekingen jaren kunnen duren, en de kans op een mislukking is reëel.

De Iraanse president Rohani heeft gezegd dat hij de kans op succes laag acht. Dat komt volgens hem omdat de landen die op de conferentie aanwezig zijn "voorstander van instabiliteit in Syrië zijn".

Iran werd zondag uitgenodigd om deel te nemen aan de conferentie, maar VN-chef Ban Ki-moon trok die uitnodiging maandagavond onder Amerikaanse druk in. De Syrische rebellen die vertegenwoordigd zijn in Zwitserland hadden gedreigd om thuis te blijven als Iran erbij zou zijn.

Rituele dans

De Syrië-conferentie begint met verklaringen van alle veertig deelnemers. Elke delegatie krijgt een paar minuten de tijd om een openingstoespraak te houden. Het echte werk begint vrijdag, als de conferentie naar Genève verhuist en achter gesloten deuren de gesprekken beginnen tussen de Syrische regering en de Syrische Nationale Coalitie. Namens Nederland is minister Timmermans aanwezig bij de opening van de conferentie.

Syrië-deskundige Petra Stienen, een oud-diplomaat, zei in het Radio 1 Journaal dat het niet realistisch is om op korte termijn resultaat te verwachten van de conferentie. Het belangrijkste is dat de partijen eindelijk tegenover elkaar zitten: "The meeting is the message". De opening van de conferentie is volgens haar niet meer dan een rituele dans.

Assad

Volgens Stienen zal de Syrische regeringsdelegatie het Westen ervan willen overtuigen dat alleen president Assad de terroristen kan bestrijden. Voor de oppositie is het al een succes als er in sommige gebieden een staakt-het-vuren komt en humanitaire corridors worden ingesteld om hulpverleners toegang te geven tot de oorlogsgebieden.

De conferentie begint in Montreux omdat in Genève de hotels volgeboekt zijn in verband met een horlogebeurs. De organisatoren hadden dat over het hoofd gezien toen ze een datum bepaalden voor het begin van de conferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl